cursus zilversmeden

hameren - intrekken

Zin om ook kennis te maken met het smeden van koper of zilver? Dat kan. Bij voldoende deelname start er een cursus zilversmeden op mijn atelier aan de Noordwal in Den Haag.

Hameren is een zeer oude techniek om (edel)metaal vorm te geven. Het uitgangspunt is meestal een vlakke plaat van dat materiaal. Vorm ontstaat door het gebruik van verschillend gevormde hamers en manieren van slaan.
Door het hameren wordt het metaal steeds harder en brosser doordat de molecuul-structuur verdicht wordt. Daarom moet gedurende het hameren het object regelmatig uitgegloeid worden. Hierdoor wordt de structuur hersteld en herkrijgt het metaal zijn elasticiteit terug. Koper en zilver zijn dus koud te smeden, in tegenstelling tot ijzer dat gesmeed wordt als het heet is.

Basis cursus van 6 lessen;
Elk van deze hamertechnieken heeft zijn eigen hamers en manieren van slaan. In deze basiscursus behandel ik het rekken, intrekken en het planeren. Evenals het aanpassen en onderhoud van het gereedschap. Om de slag te oefenen en je armen te trainen maken we eerst een basis vorm in de afzonderlijke technieken. We werken aanvankelijk met messing.

  Gereedschap dat nodig is;

 • drijfhamer met ronde banen;
 • intrekhamer;
 • planeer hamer;
 • tas of stuk treinrails;
 • bescherming voor gehoor en handen

Vervolg cursus;
Als je eenmaal het basisprincipe en de basisslag onder de knie hebt, kun je overstappen naar zilver en rood koper. Je kunt een combinatie van deze hamertechnieken toepassen voor het maken van eigen ontwerpen en vrije vormen en je eindeloos blijven verwonderen over de magie van de hamer.

Basiscursus;
6 lessen van 3 uur; € 270 inclusief 21% BTW, exclusief materiaal en gereedschap
Vervolg cursus eveneens in blokken van 6 lessen van 4 uur start bij voldoende deelnemers.
Ook mogelijk; Individuele lessen van 2,5 uur; € 70, exclusief materiaal en gereedschap.
Aanmelden via het onderstaand aanmeldingsformulier.

 

AANMELDEN


Ik schrijf mij in voor de cursus / individuele les;


VOORWAARDEN

  voorwaarden

 • De inschrijving is pas definitief na betaling en verplicht tot betaling;
 • Als de cursus vol is (bij 6 deelnemers) of onverhoopt niet doorgaat, worden de cursisten hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte gebracht;
 • In deze gevallen wordt het volledige cursusgeld teruggestort. Als je de inschrijving 1 maand of langer voor aanvang van de cursus annuleert, dan wordt het cursusgeld minus € 10 administratiekosten teruggestort. Maar, als de annulering binnen 1 maand voor aanvang van de cursus
  plaatsvindt, is er geen restitutie!;
 • Zal de docent is niet aansprakelijk stellen voor (letsel)schade die het gevolg is van deelname aan de cursus.

Met het versturen van dit formulier geef je aan dat je akkoord gaat met deze voorwaarden.